Exista multe persoane care se confrunta cu boli ce se transmit sexual (BTS) si nu prezinta simptome, asa ca merita sa va testati chiar daca va simtiti bine. Daca credeti ca aveti BTS, cu cat sunteti mai devreme testat, cu atat mai repede poate fi administrat tratamentul necesar.

O astfel de infectie poate fi transmisa de la o persoana la alta prin contact sexual, inclusiv sex vaginal, anal si oral. BTS se poate transmite intre barbati si femei, de la femei la femei, precum si de la barbati la barbati.

Multe dintre infectiile cu transmitere sexuala pot fi vindecate cu antibiotice. Unele, cum ar fi HIV, nu au tratament, dar pot fi tratate pentru a preveni agravarea lor.

Nu puteti afirma daca priviti pe cineva (inclusiv pe dvs. insiva) ca acea persoana are o infectie, de aceea este important sa efectuati un control daca ati intretinut relatii sexuale neprotejate sau credeti ca ati putea fi in pericol.

Simptome

Multe persoane nu observa simptomele atunci cand au BTS. Acestea insa, lasate netratate, pot afecta capacitatea reproducerii.

Gonoreea poate afecta si fertilitatea. Aproximativ 50% dintre femei si 10% dintre barbatii cu gonoree nu prezinta simptome.Lasate netratate, BTS va pot afecta sanatatea. Daca aveti oricare dintre simptomele enumerate mai jos, consultati un medic.

La femei si barbati:

  • durere la urinare, mancarime;
  • arsura sau furnicaturi in jurul organelor genitale;
  • pustule, rani, pete sau buline in jurul organelor genitale sau anusului;
  • pulbere neagra sau puncte albe minuscule pe lenjeria dumneavoastra;

 

La femei:

  • secretie vaginala galbena sau verde care miroase;
  • sangerare intermenstruala sau dupa sex;
  • durere in timpul sexului;
  • dureri abdominale inferioare;

 

La barbati:

  •  iritatia uretrei

Daca prezentati aceste simptome nu inseamna neaparat ca aveti o infectie cu transmitere sexuala, dar merita sa va prezentati la un medic, astfel incat sa aflati care sunt cauzele simptomelor si sa primiti tratament.

Pentru o viata sexuala sanatoasa, utilizati intotdeauna prezervativul pentru a va proteja impotriva infectiei sau transmiterii unui BTS. Cumparati pachetele de prezervative care au marcajul CE, aceasta inseamna ca au fost testate la standarde ridicate de siguranta.

In concluzie, pentru o viata sexuala sanatoasa, folositi prezervativul!