Multe femei intampina probleme sexuale intr-o anumita etapa din viata lor. Iata cateva aspecte ale unor disfunctii sexuale feminine dar si sfaturi despre unde puteti primi ajutor daca sunteti afectata de aceste disfunctii. Problemele sexuale afecteaza aproximativ 1 din 3 femei tinere si de varsta mijlocie si aproximativ 1 din 2 femei mai in varsta.

Pentru a identifica motivele care stau la baza disfunctiei sexuale, trebuie sa luati in considerare atat factorii fizici cat si psihici, inclusiv relatia cu partenerul.

Un antrenament sexual redus duce la pierderea libidoului, acest lucru afecteaza unele femei in anumite perioade ale vietii, cum ar fi in timpul sarcinii, dupa ce au un copil sau in perioade de stres. Unele femei se lupta cu acest lucru tot timpul.Pierderea libidoului poate avea o serie de cauze fizice sau psihologice, inclusiv:
– probleme de relatie
– depresie
– traumatisme mentale sau fizice anterioare
– oboseala
– diabet – atat diabetul de tip 1, cat si cel de tip 2
– tulburari hormonale, cum ar fi o glanda tiroida lenesa sau hiperactiva
– consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri, anumite medicamente, chiar si anumite antidepresive

Libidoul poate scadea de asemenea, daca scade nivelul de testosteron natural al unei femei. Testosteronul este produs in ovare si in glandele suprarenale, astfel incat nivelurile pot scadea daca acestea sunt eliminate sau daca nu functioneaza corect.

Probleme de orgasm
Acestea pot fi impartite in 2 tipuri:
– primar – cand o femeie nu a avut niciodata un orgasm;
– secundar – cand o femeie a avut un orgasm in trecut, dar nu poate acum;

Unele femei nu trebuie sa aiba un orgasm pentru a se bucura de sex, dar o incapacitate de a ajunge la orgasm poate fi o problema pentru unele femei si partenerii lor. Motivele pentru care o femeie nu poate avea orgasm pot include:
– frica sau lipsa de cunostinte despre sex
– nu este suficienta stimularea, nu este eficienta lubrifierea
– probleme in relatia de cuplu
– experienta sexuala traumatica anterioara

Terapia psihosexuala poate ajuta o femeie sa depaseasca problemele de orgasm. Implica explorarea sentimentelor sale despre ea insasi, sex si relatia ei.

Durere in timpul sexului
Durerea in timpul sexului poate fi cauzata de vaginism. Vaginismul este atunci cand muschii din sau in jurul vaginului intra in spasm, ceea ce face ca relatia sexuala sa fie dureroasa sau imposibila. Experienta poate fi foarte suparatoare si tulburatoare.  Exista de asemenea situatii in care disfunctiile sexuale la femei pot fi cauzate de problemele din cadrul relatiei de cuplu, frica de sarcina sau afectiuni dureroase ale vaginului si zonei inconjuratoare.

In functie de cauza, acestea pot fi tratate prin concentrarea pe educatia sexuala, consiliere si folosirea formatorilor vaginali, cunoscuti si sub numele de dilatatori vaginali. Antrenorii vaginali sunt forme cilindrice care se introduc in vagin. O femeie va folosi treptat dimensiuni mai mari pana cand cea mai mare dimensiune poate fi introdusa confortabil. Este posibil ca unele femei sa incerce sa foloseasca degetele.

Sexul dupa menopauza
Durerea in timpul contactului sexual este frecventa dupa menopauza, deoarece nivelurile de estrogen scad, ceea ce poate determina vaginul sa se usuce.Acest lucru poate afecta dorinta sexuala a unei femei, dar exista creme unguente care pot ajuta, creme stimulatoare femei sau lubrifianti.

Mutilarea genitala a femeilor
Femeile care au suferit mutilari genitale pot considera sexul ca fiind dificil si dureros.Mutilarea genitala  reprezinta organele genitale feminine care sunt taiate in mod deliberat, ranite sau modificate, dar nu exista niciun motiv medical pentru a face acest lucru.De asemenea, poate rezulta dorinta sexuala redusa si lipsa unei senzatii placute.Discutati cu un medic de familie sau cu un alt profesionist din domeniul sanatatii daca aveti probleme sexuale pe care le considerati ca pot fi rezultatul mutilarii genitale.

Pentru a afla ce cauzeaza o problema sexuala si cum sa o trateze, un medic, o asistenta medicala sau un terapeut va trebui sa va puna intrebari despre istoricul dvs. medical, sexual si de relatii. Un medic poate solicita teste pentru a verifica conditiile de baza ale sanatatii. Daca problema dvs. este legata de lipsa hormonilor, cum ar fi testosteronul sau estrogenul, poate fi utila terapia de inlocuire hormonala. Tratarea altor afectiuni, cum ar fi diabetul sau depresia, poate de asemenea atenua simptomele disfunctiei sexuale.

Terapia sexuala
Terapia sexuala va poate ajuta in terapia sexuala. Discutati cu partenerul despre problema dvs. si vizitati un terapeut impreuna, daca puteti. Nu fiti stanjeniti. Multe persoane se confruna cu disfunctii sexuale si exista modalitati de a obtine ajutor. Cautati un terapeut acreditat care sa va sfatuiasca asupra factorilor fizici, psihologici si medicali ce pot influenta bunastarea sexuala.