Orgasmul este considerat apogeul excitatiei sexuale.  Este un sentiment puternic de placere si senzatie fizica, care include o descarcare de tensiune erotica acumulata.
In acest articol, vom explica ce este un orgasm la barbati si femei, de ce se intampla si vom explica unele conceptii gresite comune.
Orgasmele au multiple beneficii potentiale pentru sanatate datorate hormonilor si altor substante chimice eliberate de organism in timpul unui orgasm.
Orgasmele nu apar numai in timpul stimularii sexuale.
Atat femeile cat si barbatii pot suferi tulburari de orgasm.
Se estimeaza ca 1 din 3 barbati au prezentat probleme de ejaculare precoce.
Expertii in medicina si psihologie definesc orgasmele in mod diferit.

Ce este un orgasm?
Orgasmele pot fi definite in moduri diferite, bazandu-se pe criterii diferite.  Profesionistii din domeniul medical au evidentiat modificari fiziologice ale organismului ca baza pentru o definitie, in timp ce psihologii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale au folosit modificari emotionale si cognitive.  In prezent, nu exista o singura explicatie generala a orgasmului.

Modele de orgasm
Sexologii au definit orgasmele in cadrul modelelor etapizate de raspuns sexual.  Desi procesul de orgasm poate diferi foarte mult intre indivizi, au fost identificate mai multe modificari fiziologice de baza care tind sa apara in majoritatea cazurilor.
Urmatoarele modele sunt cele care s-au dovedit a aparea in toate formele de raspuns sexual si nu se limiteaza doar la actul sexual penis-vaginal.

Modelul cu patru faze al lui Master si Johnson:
– entuziasm
– platou
– orgasm
– postorgasm

Modelul in trei etape al lui Kaplan:
Modelul lui Kaplan difera de majoritatea celorlalte modele de raspuns sexual, deoarece include dorinta – majoritatea modelelor tind sa evite includerea modificarilor non-genitale.  De asemenea, este important de mentionat ca nu toata activitatea sexuala este precedata de dorinta.
– dorinta
– entuziasm
– orgasm

Beneficiile potentiale ale sanatatii orgasmului
Orgasmul masculin poate proteja impotriva cancerului de prostata.
Un studiu publicat in 1997 a sugerat ca riscul de mortalitate a fost considerabil mai mic la barbatii cu frecventa mare de orgasm decat barbatii cu frecventa scazuta a orgasmului.
Acest lucru este contrar opiniei in multe culturi din intreaga lume ca placerea orgasmului este „asigurata cu pretul vigoarei bunastarii”.
Exista unele dovezi ca ejacularea frecventa ar putea reduce riscul de cancer de prostata.  O echipa de cercetatori a descoperit ca riscul de cancer de prostata a fost cu 20% mai mic la barbatii care au ejaculat de cel putin 21 de ori pe luna, comparativ cu barbatii care au ejaculat doar de 4 pana la 7 ori pe luna.
Au fost identificati mai multi hormoni care sunt eliberati in timpul orgasmului, cum ar fi oxitocina si DHEA (dehidroepiandrosteron);  unele studii sugereaza ca acesti hormoni ar putea avea calitati de protectie impotriva cancerului si a bolilor de inima.  De asemenea, s-a constatat ca oxitocina si alte endorfine eliberate in timpul orgasmului masculin si feminin functioneaza ca relaxante.

Tipuri de orgasm
Nu este surprinzator, avand in vedere ca expertii nu au ajuns inca la un consens cu privire la definirea unui orgasm, exista mai multe forme diferite de clasificare pentru orgasme.
Psihanalistul Sigmund Freud distingea orgasmele feminine ca fiind clitoridian la celec tinere si imature sexual, precum si  vaginal la cele cu un raspuns sexual sanatos.  In schimb, cercetatorul sexual Betty Dodson a definit cel putin noua forme diferite de orgasm, partinitoare catre stimularea genitala, pe baza cercetarilor sale.  Iata o selectie a acestora:

Combinatie sau orgasme amestecate: o varietate de experiente orgasmice diferite, amestecate impreuna.

Orgasme multiple: o serie de orgasme pe o perioada scurta.

Orgasme de presiune: orgasme care apar prin stimularea indirecta a presiunii aplicate –  o forma de auto-stimulare care este mai frecventa la copii.

Orgasme de relaxare: orgasm care decurge din relaxare profunda in timpul stimularii sexuale.

Orgasme de tensiune: o forma comuna de orgasm, de stimulare directa, in mod deosebit atunci cand corpul si muschii sunt tensionati.

Exista si alte forme de orgasm pe care Freud si Dodson le reduc in mare parte, dar multe altele le-au descris.  De exemplu:

Orgasme fantezie: orgasme rezultate doar din stimularea mentala.

Orgasme in zona punctului  G: orgasme rezultate din stimularea unei zone erotice in timpul actului penetrativ, orgasme ce se simt semnificativ diferit fata de alte tipuri de stimulare.

Orgasmul feminin
Urmatoarea descriere a procesului fiziologic al orgasmului feminin la organele genitale se va baza pe modelul Masters si Johnson in patru faze.

Excitatie
Atunci cand o femeie este stimulata fizic sau psihologic, vasele de sange din organele genitale se dilata.  Aportul crescut de sange face ca vulva sa se umfle si fluidul sa treaca prin peretii vaginali, facand vulva sa se umfle si sa se lubrifieze.  Intern, partea superioara a vaginului se extinde.
Frecventa cardiaca si respiratia se accelereaza si creste tensiunea arteriala.  Dilatarea vaselor de sange poate duce la aparitia pielii inrosite, in special pe gat si piept.

Platou
Pe masura ce fluxul de sange catre introitus – zona inferioara a vaginului – atinge limita,  acesta devine ferm.  Sanii pot creste in dimensiuni cu pana la 25% si creste fluxul de sange catre areola – zona care inconjoara sfarcul – ceea  ce face ca sfarcurile sa para mai putin erecte.  Clitorisul se trage inapoi de osul pubian, aparent disparand.

Orgasm
Muschii genitali, inclusiv uterul si interiorul vaginului, se confrunta cu contractii ritmice la o distanta de aproximativ 0,8 secunde.  Orgasmul feminin dureaza de obicei mai mult decat cel masculin, in medie, in jur de 13-51 secunde.
Spre deosebire de barbati, majoritatea femeilor nu au o perioada refractara (de recuperare) si astfel pot avea orgasme suplimentare daca sunt stimulate din nou.

Postorgasm
Corpul revine treptat la starea sa anterioara, cu reducerea umflaturii si incetinirea pulsului si a respiratiei.

Orgasmul masculin
Urmatoarea descriere a procesului fiziologic al orgasmului masculin la organele genitale foloseste modelul Masters si Johnson in patru faze.

Excitatie
Cand un barbat este stimulat fizic sau psihologic, el dobandeste o erectie.  Sangele curge in corpuri – tesutul spongios care ruleaza lungimea penisului – determinand cresterea marimii penisului sa devina rigida.  Testiculele sunt trase spre corp, pe masura ce scrotul se intareste.

Platou
Pe masura ce vasele de sange din si in jurul penisului se umplu de sange, glandele si testiculele cresc in dimensiune.  In plus, muschii coapsei si feselor se incordeaza, tensiunea arteriala creste, pulsul se accelereaza si rata respiratiei creste.

Orgasm
Lichidul seminal – un amestec de spermatozoizi (5 %) si fluid (95 %) – este fortat in uretra de o serie de contractii in muschii plansei pelvine, glanda prostatica, veziculele seminale si vasele deferente.
Contractiile muschilor podelei pelviene si ale glandei prostatei determina, de asemenea, sa fie fortat materialul seminal din penis intr-un proces numit ejaculare.  Orgasmul masculin mediu dureaza 10-30 de secunde.

Postorgasm
Barbatul intra acum intr-o faza de recuperare temporara in care nu sunt posibile orgasme suplimentare.  Aceasta este cunoscuta sub numele de perioada refractara, iar lungimea sa variaza de la o persoana la alta.  Poate sa dureze de la cateva minute pana la cateva zile, iar aceasta perioada creste, in general, pe masura ce barbatul imbatraneste.
In aceasta faza, penisul si testiculele barbatului revin la marimea initiala.  Viteza de respiratie va fi grea si rapida, iar pulsul va fi rapid.

Cauzele orgasmului
Se considera in mod obisnuit ca orgasmele sunt o experienta sexuala, traita de obicei ca parte a unui ciclu de raspuns sexual.  Ele apar adesea in urma stimularii continue a zonelor erogene, cum ar fi organele genitale, anusul, sfarcurile si perineul.
Fiziologic, orgasmele apar dupa doua raspunsuri de baza la stimularea continua:
– Vasodilatatarea: procesul prin care tesuturile corpului se umplu cu sange, ca urmare, marirea prin umflare.
– Myotonia: procesul prin care muschii incordeaza, inclusiv flexarea voluntara, cat si contractarea involuntara.

Au existat si alte rapoarte despre persoane care se confrunta cu senzatii orgasmice: la debutul administrarii medicamentului epileptic, precum si in cazurile de amputatie ale piciorului – simtind orgasme in spatiul unde a fost candva acel picior .  Oamenii paralizati de la talie in jos au putut, de asemenea, sa aiba orgasme, ceea ce sugereaza ca responsabil este sistemul nervos central si nu organele genitale care sunt esentiale pentru a experimenta orgasmele.

Tulburari
O serie de tulburari sunt asociate cu orgasmele;  ele pot duce la suferinta, frustrare si sentimente de rusine, atat pentru persoana care experimenteaza simptomele, cat si pentru partenerul / partenerii lor.

Desi orgasmele sunt considerate la fel la toate genurile, profesionistii din domeniul sanatatii tind sa descrie tulburarile de orgasm in termeni de gen:

Tulburari orgasmice feminine
Tulburarile orgasmice feminine se concentreaza in jurul absentei sau intarzierii semnificative a orgasmului in urma stimularii suficiente.
Absenta de a avea orgasme mai este denumita si anorgasmie.  Acest termen poate fi impartit in anorgasmie primara, cand o femeie nu a experimentat niciodata un orgasm si o anorgasmie secundara, cand o femeie care a experimentat anterior orgasmele, ulterior nu mai poate avea orgasm.  Starea poate fi limitata la anumite situatii sau poate aparea in general.
Tulburarile orgasmice feminine pot aparea ca urmare a unor cauze fizice, cum ar fi probleme ginecologice sau utilizarea anumitor medicamente, sau cauze psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Tulburari orgasmice masculine
Denumita si orgasmul masculin inhibat, tulburarea orgasmica masculina implica o intarziere persistenta si recurenta sau absenta orgasmului in urma stimularii suficiente.
Tulburarea orgasmica masculina poate fi o afectiune pe viata sau una care este dobandita dupa o perioada de functionare sexuala regulata.  Starea poate fi limitata la anumite situatii sau poate aparea in general.  Poate aparea ca rezultat al altor afectiuni fizice, cum ar fi boli de inima, cauze psihologice, cum ar fi anxietatea sau prin utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresive.

Ejacularea prematura
Ejacularea la barbati este strans asociata cu un orgasm.  Ejacularea prematura este o plangere sexuala comuna, prin care un barbat ejaculeaza (si are de obicei orgasme) in termen de 1 minut de la penetrare, inclusiv in momentul penetrarii.
Ejacularea precoce este probabil cauzata de o combinatie de factori psihologici precum vinovatia sau anxietatea si factori biologici, cum ar fi nivelul hormonilor sau leziunile nervoase.